Het kennismakingsgesprek

 
 
 

Met deze 4 tips bereid jij jouw afspraak goed voor.

Een goede voorbereiding helpt om het kennismakingsgesprek soepel te laten verlopen. Het helpt een duidelijk beeld te vormen van de wensen en eisen van de klant en de interieurontwerper legt uit waarbij hij/zij eventueel kan helpen. Tijdens dit gesprek zal snel duidelijk worden of er een klik is tussen beide partijen. Hierna wordt de keuze gemaakt worden om wel of niet samen te gaan werken aan het project.

Hierbij 4 tips om deze eerste afspraak zo goed mogelijk voor te bereiden:

TIP 1 - BEREID JE OOK ÉCHT VOOR
Zorg dat je, zo ver als mogelijk, duidelijk hebt wat jouw wensen en eisen zijn. Denk hier dan van te voren ook echt even goed over na, zodat je dit niet ter plekke nog met bedenken (of overleggen met je partner). Tijdens het gesprek en ook gedurende het proces erna, zullen deze mogelijk nog bijgesteld worden. Maar het is belangrijk om een uitgangspunt te hebben en het helpt de interieurontwerper bij het opstellen van een helder plan. Mocht je plattegronden (incl. afmetingen) hebben, zorg dan ook dat deze aanwezig zijn. Meestal wordt er op de locatie afgesproken, zodat de interieurdesigner een goed beeld van de ruimte heeft en eventueel wat op kan meten. Mocht dit niet mogelijk zijn of gaat het om nieuwbouw? Dan zijn foto’s/afbeeldingen ook fijn ter indicatie. 

TIP 2 - SCHRIJF AL JE VRAGEN OP
Tijdens het gesprek zullen veel vragen vanzelf aan bod komen. Maar je hebt vast van te voren vragen waar je zeker een antwoord op wilt hebben. Schrijf ze even op, zodat je ze niet vergeet te stellen tijdens de afspraak.

TIP 3 - MAAK EEN INSPIRATIEBORD
Creëer een nieuw bord op bijv. Pinterest en ga eens een uurtje scrollen door alle beelden. Pin afbeeldingen die jou aanspreken. Zorg voor een mix van afbeeldingen; dit mag interieur, fashion, natuur of wat dan ook zijn. Kijk puur naar kleur, materiaal, vorm en het gevoel wat je erbij krijgt. Het hoeft echt niet allemaal in dezelfde stijl te zijn, dus hou je daar niet te veel mee bezig. Het belangrijkste is dat wanneer je naar het bord kijkt, je er een fijn gevoel erbij krijgt. Een interieurontwerper kan uit zo’n mix van beelden zo veel informatie halen. En zal dit op zijn/haar eigen manier gebruiken om dit in jouw toekomstige interieur toe te passen.

TIP 4 - BEPAAL JE BUDGET
Last but not least, weet hoeveel je te besteden hebt. Ook al vind je het lastig om in te schatten wat alles precies gaat kosten, het bepalen van een budget is érg belangrijk. Maak desnoods een budget voor de basis en voor de aankleding/styling. Bepaal hierbij zelf wat jij vindt dat minimaal moet gebeuren, en dus onder de basis valt. Denk bijvoorbeeld aan vloer, stucwerk, verf, behang, maatwerk meubelen, raambekleding. En wat zijn zaken die wellicht ook later kunnen? Zoals bijvoorbeeld bepaalde meubelen en accessoires.
Waarom dit zo belangrijk is? Een interieurontwerper adviseert materialen en leveranciers op basis van wensen/eisen, maar ook op budget. Blijkt het budget achteraf toch lager dan vooraf aangegeven (wat uiteraard altijd kan gebeuren), kan dit voor teleurstelling zorgen omdat niet alle plannen gerealiseerd kunnen worden. Liever te ruim inschatten dan te krap! De interieurdesigner zal uiteraard altijd onderzoeken of er op een creatieve manier tóch zoveel mogelijk wensen uitgevoerd kunnen worden. 

Neem dus even een uurtje (of meer) de tijd om het bovenstaande door te nemen voordat je het gesprek in gaat. Zeker weten dat jij dan een interieurontwerper tegenover je hebt zitten die erg blij is met een (toekomstige) klant die zijn zaakjes zo goed heeft voorbereid! :)